بخش دوم آموزش Raspberry Pi : معرفی انواع سیستم عامل های قابل نصب روی رزبری پای

بازگشت به آموزشگاه

دسترسی سریع به بخش های قبلی :

شروع دوره های مجازی آموزش رزبری پای

بخش اول آموزش RaspberryPi : معرفی و مقایسه انواع بوردهای رزبری پای


مقدمه

در بخش قبلی آموزش پلتفورم محبوب رزبری پای ، کلیه بوردهای خانواده رزبری پای را تشریح کردیم و از بین آن ها بهترین ، جدیدترین و محبوب ترین آن ها یعنی Raspberry Pi 3 را انتخاب کردیم. به علت قوی تر بودن هسته پردازشی و مشخصات فنی رزبری پای 3 ، این پلتفورم از سیستم عامل های بسیاری پشتیبانی می کند که در این جلسه از آموزش اکثر این سیستم عامل ها را به صورت مختصر مورد بررسی قرار می دهیم.

 


معرفی انواع سیستم عامل های قابل نصب روی رزبری پای 3

در این بخش به معرفی کلیه سیستم عامل های قابل نصب می پردازیم هر چند که سیستم عاملی که قرار است در بخش های بعدی آموزش از آن استفاده کنیم رزبین ( raspbian ) می باشد.

 

1- رزبین (Raspbian)

رزبین سیستم‌عاملی بر پایه‌ی لینوکس دبیان (Debian) بوده و توسط بنیاد خیریه‌ی رزبری پای ارائه شده است. این سیستم‌عامل بهترین سیستم‌عامل مخصوص رزبری پای بوده و دارای سرعت بالا و باگ‌های ناچیز می‌باشد. رزبین از دسکتاپ سبک و کم‌حجمی به نام Xfce استفاده می‌کند. حجم این سیستم عامل حدود ۴ گیگابایت است.

2- گوگل کُدر (Google Coder)

این سیستم‌عامل به صورت رسمی از سوی گوگل ارائه شده است. با این سیستم‌عامل می‌توان رزبری پای را به یک سرور جهت برنامه‌نویسی انواع زبان ها نظیر HTML ، CSS ، Java Script و NodeJS تبدیل کرد. قابلیت مدیریت فایل‌های هر پروژه و Live Preview نیز در کُدر وجود دارد.

3- اندروید ( Android )

اندروید مخصوص رزبری پای توسط یکی از توسعه‌دهندگان به صورت غیر رسمی ارائه شده است. آخرین نسخه از آن اندروید 7 یعنی Noughat بوده است و حدود ۴۰۰ مگابایت حجم دارد. تقریباً از تمامی قابلیت‌های اندروید می‌توان در رزبری پای استفاده کرد.

4- کرومیوم او اس (Chromium OS)

این سیستم‌عامل توسط گوگل ارائه شده و به صورت غیررسمی برای رزبری پای پورت شده است. حجم آن حدود ۱ گیگابایت می‌باشد. بهترین کاربرد این سیستم‌عامل، وب‌گردی است.

5- اوبونتو ماته (Ubuntu Mate)

این سیستم‌عامل مانند رزبین است. اوبونتو ماته بر پایه‌ی اوبونتو بوده و حجم آن ۸ گیگابایت می‌باشد. سرعت آن کمی کُند بوده و برای رزبری پای به صورت کامل بهینه‌سازی نشده است.

6- سیستم عامل RaspBMC

RaspBMC این سیستم عامل گنو/لینوکسی ، برای تبدیل رزبری پای به یک مدیاسنتر خانگی ساخته شده است. این سیستم عامل را ابتدا نصب کنید و سپس به تلوزیون وصل کنید و تمام. بعضی از قابلیت های این سیستم عامل به شرح زیر می باشد :

  • پشتیبانی از زیرنویس فارسی
  • پشتیبانی از اکثر فرمت های ویدئویی
  • پشتیبانی از فیلم های با وضوح 1080p
  • پشتیبانی از تماشای ویدئو به صورت آنلاین
  • محیط بسیار جذاب

7- رتروپای (Retropie)

این سیستم‌عامل بهترین سیستم‌عامل برای تبدیل رزبری پای به یک کنسول بازی کامل و خوب می‌باشد. این سیستم‌عامل نیز بر پایه‌ی دبیان است و آخرین نسخه از آن حدود ۲ گیگابایت حجم دارد. رتروپای به صورت پیش‌فرض با دسته‌های بازی (Joystick) کار می‌کند؛ حتی از دسته‌های Playstation و Xbox نیز پشتیبانی می‌کند. پکیج‌های مختلفی از شبیه‌سازهای بازی بر روی رتروپای قابل نصب هستند. بازی‌های قدیمی‌ای مانند Doom Warcraft ، Duke Nuke و … نیز به صورت پورت شده بر روی این سیستم‌عامل قابل اجرا می‌باشند.

8- اندروید مخصوص تلویزیون‌های هوشمند (Android TV)

این سیستم‌عامل نیز به صورت غیر رسمی برای رزبری پای پورت شده است، اما از سرعت و پایداری مناسبی برخوردار می‌باشد. حجم آن حدود ۴۰۰ مگابایت است.

9- رکال باکس (Recalbox)

این سیستم‌عامل و مشخصات آن همانند Retropie است.

10- لاکا (Lakka)

این سیستم‌عامل مانند Retropie بوده ؛ اما با قابلیت‌ها و حجم کم‌تر. سرعت رابط کاربری آن نیز کمی از Retropie بیش‌تر است. حجم آن حدود ۱۴۰ مگابایت می‌باشد. لاکا فقط از کنسول‌های معروف مانند Play Station 1 و PSP پشتیبانی می‌کند.

11- کُدی (Kodi)

این سیستم‌عامل مخصوص تبدیل رزبری پای به یک سینمای خانگی است. کُدی امکان تماشای فیلم‌های Full HD را نیز برای شما فراهم می‌سازد!

12- سیستم عامل RISC OS Open

RISC OS سیستم عاملی طراحی شده برای اجرا بر روی انواع چیپست‌های ARM از جمله رزبری پای می باشد که بر پایه هیچ یک از سیستم عامل‌های لینوکس و یونیکس نمی‌باشد.

13- سیستم عامل Windows 10 IoT Core

ویندوز 10 با هسته اینترنت اشیا روی رزبری پای قابل اجراست و می تواند بدون نمایشگر هم کار کند. از آنجایی که IoT Core نسخه کم حجم شده ویندوز 10 است، در آن رابط کاربری پنجره ای و دسکتاپ را نمی بینید؛ بلکه توسعه دهندگان باید اپلیکیشن فراگیر را پیاده سازی نمایند که نقش رابط کاربری را عهده دار شود.


برای رفتن به بخش بعدی روی تصویر زیر کلیک کنید


در صورتی که این مطلب مورد پسندتان واقع شد لایک و اشتراک گذاری فراموش نشود

1 دیدگاه

  • arman2am پاسخ

    سلام
    آیا میشه همزمان چند سیستم عامل روی رزبری پای نصب کرد که از امکانات همشون استفاده کنیم؟

    1399-01-23 در 01:05

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به آموزشگاه